Bugün

(Özel Haber) - Prof. Dr. Gökalp Öner, Tüp Bebekte Yapay Zeka Teknolojisinin Faydalarını Anlattı

09 Mayıs 2023 - 19:21
TAKİP ETTAKİP ET
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



KAYSERİ (MHA)-Kadın Doğum ve Tüp Bebek konusunda Türkiye’nin sayılı hekimlerinden olan Prof. Dr. Gökalp Öner, Türkiye’nin yapay zekâ konusunda yeni teknolojileri ile Türkiye’nin geldiği noktanın önemini anlattı.

Kayseri’de ilkleri gerçekleştirdiğine değinen Prof. Dr. Gökalp Öner:” Uyguladığımız en yeni teknolojilerinden bir tanesi olan yapay zekâ teknolojisi ile tüp bebek tedavisinde yeni bir dönem başladı.  Yapay zeka, en kaliteli embriyoları seçme yöntemi, sadece en kaliteli embriyoları seçmekle kalmıyor. Genetiği en yakın embriyoları seçiyor. Bazı düşükler oluyor kadınlarda, bu düşüklerin yaygın sebebi genetik bozukluklar, biz bu yapay zekâyı kullanarak, genetiği bozuk embriyolar hakkında da daha anne rahmine koymadan testini yapmış oluyoruz. Böylelikle şüphelendiğimiz embriyolara genetiği tanılı tüp bebek yapıyoruz. Genetiği tanılı tüp bebek yaptığımız zaman, genetiği normal bir embriyodan düşük riskini ortadan kaldırmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.  

GENETİK TÜP BEBEK TEDAVİSİ KİMLERE YAPILIYOR
Yapay zekanın bu süreç içerindeki önemine değinen Prof. Dr. Gökalp Öner:”Genetik tanılı tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma şansı artıyor. Kadının yaşı 38 ve üzeri ise, daha önce düşük öyküsü varsa veya yapa zeka da biz risk görüyorsak, aynı zamanda da annede ve babada genetik bozukluk öyküsü varsa genetik tanımlı tüp bebek yapıyoruz. Böylece hem gebelik şansını arttırıyoruz hem de tüp bebek demek sadece gebelik haberi almak değil, bebeği sağlıkla kucağa almak demek. Böylelikle biz en kaliteli ve en genetiği normal embriyo ile sağlık bebeği kucağımıza alıyoruz.” dedi.