Üniversite'ye yeni başlayacaklara valiz tavsiyesi,neler götürülmeli?
İlk kez yurda yerleşecek üniversite öğrencilerinin valiz hazırlığına yardımcı olmak için yazılmıştır. Gideceğin iklime ve bölgeye göre ihtiyaçların değişebilir bu nedenle “valiz hazırlığı” listemize ekleme yapılabilir.

İlk olarak valizimize neleri koyacağımıza ve neleri gittiğimiz yerden alacağımıza karar vererek işe başlayalım. Şampuan, sabun, diş macunu, kulak pamuğu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, yumuşatıcı gibi ürünleri oradan almanı öneririm ben. Peki ama neden? Onları neden taşıyasın ki? Valizde patlayıp her yere dökülebilir, bu riske girmeye değer mi? O ürünlerin kaplayacağı yere 1 çift ayakkabı veya kıyafet koymak daha mantıklı değil mi? Sonuçta bu ürünleri gittiğin yerden de alabilirsin. Karar senin ???? Valizimize koyacaklarımızın listesi şu şekilde;
Havlu (renkli)
– el, yüz havlusu
-saç havlusu
-banyo havlusu
Terlik
Tırnak makası
Tarak
Saç kurutma makinesi
3’lü priz
Bardak, tabak, bıçak, çatal
Çamaşır filesi
Kırtasiye demirbaşları
– makas, bant, yapıştırıcı
-zımba, dosya, şeffaf föy
Askı
İlaçlar (ağrı kesici, yara bandı)
Şemsiye
Dolap kilidi
Sıcak su torbası
Hurç
Ayna
Mini dikiş seti
Vakumlu hurç
Yastık yüzü
Çanta
Ütü
Uyku gözlüğü
Kulak tıkacı
Kıyafetler
Ayakkabı
Bazı dipnotlar eklemek istiyorum bu listeye.
HavluListede havlu var da neden bornoz yok? Çünkü bornoz
-valizde çok yer kaplıyor
-valizde ağırlık yapıyor
-yurt ortamında yıkaması ve kurutması zor oluyor.
Ben havlu tercih etmeni öneririm. Hala “Yok ben bornozsuz yapamam arkadaş” diyorsan çilesi sana ait ????
2. Terlik
Terlik seçimine dikkat etmen gerek. Çünkü tuvalette, banyoda ve odada aynı terliği kullanmak zorunda kalabilirsin (yurdunun şartlarına göre değişiklik gösterebilir). Bu nedenle plastik bir terlik seçmende fayda var. Suyla temas ettiğinde ağırlık yapmaz ve çok çabuk kirlenmez. Bu sorunu 2-3 adet terlik götürerek de çözebilirsin. Ancak o kadar terliği koyunca valizde yer kalacak mı dersin? En mantıklısı ya 1 tane plastik (yurdun her ortamında kullanabileceğin) terlik al ya da en fazla 2 tane terlikle bu konuyu hallet.
3. Saç kurutma makinesi
Saç kurutma makinesi dediysek en büyüğünden değil. Seyahat tipi (küçük boy) saç kurutma makineleri var, minicik bir şey. Hem yer kaplamaz hem de talebini karşılar. Öğrenciye küçük bir saç kurutma makinesi lüks bile ????
4. Çamaşır yıkama filesi
Kirli çamaşırlarını neye koymayı düşünüyorsun? Poşete mi?! Poşete kirli çamaşır mı konur be! Koku ve leke yapar. Delikli çamaşır fileleri boşuna mı üretiliyor? 1 büyük boy veya 2 orta boy file işini görür.
5. Hurç
Dolaba iç çamaşırlarını veya çoraplarını koyabilmen için minik hurçlar muhteşem. Elbette farklı şeylerde koyabilirsin.( bknz: eldiven, şapka, atkı gibi) Orta boy veya küçük hurçlardan 1-2 tane valize koyarsan iyi olur 6. Dikiş seti
Ana ocağına benzemez orası, söküğünü de kendin dikeceksin. Bunun için iğne ve ipliğe ihtiyacın olacak. Alma imkanın varsa mini dikiş seti alabilirsin( İçindekilerle 5 değil 10 yıl bile öğrencilik hayatı geçirebilirsin ???? O kadar ürüne ihtiyacın olmayacağı için bir kısmını evde bırakabilirsin).Veya yeni bir set almadan da bu işi halledebilirsin. Evden 1-2 tane iğne, siyah ve beyaz ip temin ettin mi bu işte tamamdır.
7. Yastık yüzü
Yurdun imkanlarına göre değişebilecek bir ürün daha. Kimi yurtlar nevresim, yastık yüzü ve çarşafı karşılarken kimi evden getirin biz vermiyoruz diyebiliyor. Mesela devlet yurtlarında(kyk) hepsi (çarşaf, yastık yüzü, yorgan yüzü, yorgan, battaniye, alez ) karşılanıyor. Dışarıdan yastık yüzü bile getirme diyor ???? Bu yüzden yurdunla bu konuyu görüşmeyi unutma sakın.
8. Ütü
Ütü olayı yurda göre değişebilir. Ne gibi? Yurt sana
A) Al bu ütüyü kullan
B) Sen çamaşırlarını ver biz ütüleriz
C) Ne halin varsa gör, ütünü getirseydin
diyebilir ???? Yurdunla bu konuyu da görüştükten sonra valize koyup koymayacağını kesinleştir. Valize koyacaksan saç kurutma makinesinde olduğu gibi seyahat ütüsü olmasına dikkat et. Büyük ürünler için ne dolabında ne de valizinde yer var.
9. Kıyafet ve Ayakkabı
Evdeki bütün dolabı sırtlanıp gitme ???? Sana verecekleri en büyük dolap bile evdeki dolabından küçük olabilir. Ona kitaplarını, kıyafetlerini koyayım derken bir bakarsın ki dolap ağzına kadar tıka basa dolu. Ama valizde yerleşecek bir ton eşya kalabilir. Bu nedenle kıtlıkta gibi her şeyi yanına almaya çalışma. İlk dönem kış geldiği için valize 3 kışlık kıyafet 1 yazlık kıyafet koy. Dönem arasında zaten eve geleceksin. Kimini getirir kimini götürürsün, yer değişikliği olur. İkinci dönem yaz geldiği için yaz kıyafetleri ağırlıkta, kış kıyafetleri azınlıkta yer değişimi yaparsın. Ayrıca valize kıyafetleri koyarken bir dönüp bak. Ben bu kıyafeti en son ne zaman giydim diye dur ve düşün. Giymediğin 1 parça kıyafete bile yer yok valizde! Ayakkabılar için de aynı durum geçerli. Kim taşıyacak onca valizi? Valiz demişken büyük boy 1 veya 2 tane valize ( 4 tekerlekli ve sert kapaklı olursa muhteşem!) eşyalarını yerleştirmeye çalış.
10. Vakumlu hurç /vakumlu poşet
Listeye eklemeyi unuttuğum en önemli parça vakumlu hurçlar. Vakumlu hurç candır, sevdadır, aşktır. Koy kışlıklarını hüüüüp diye süpürgeyle çektir. Ta daaa bir bakmışsın valizde kocaman yer açılmış. Valizde yerden tasarruf sağlayan ürünler kalp öğrenciler. Mutlaka en az 1 adet büyük veya orta boy (valizin boyuna göre hurcun ebatını seç) vakumlu hurç almalısın. Doldur içine ne var ne yoksa, 2 saniyede hop yarısı gidiyor.
Üniversite için bavul nasıl hazırlanır, valize neler konulmalı diye sordunuz ben de size en temel ihtiyaçların listesini hazırladım. Umarım faydalı olur. Listeye şu da eklenmeli diyorsan aşağıya yorum yazmayı unutma. Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez. Arkadaşlarını haberdar ederek bilgiyi sen de paylaş. Umutla kal ????
YORUMLAR