Danişmend hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1135 yılında yaptırılan Cami-i Kebir'in bulunduğu mahalledeki bazı binalar 5 Ocak 2021’de Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘riskli alan’ ilan edildi. Bu kapsamda geçen yıl temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından Suriçi Camikebir Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, caminin kıble bölümündeki hasarlı yapılar yıkıldı. Yıkım sırasında Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırıldığı düşünülen medresenin duvar yapısına ulaşıldı. Bunun üzerine belediye, tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi’nin mart ayı meclis toplantısında söz konusu kalıntılar üzerinde arkeolojik kazı, projelendirme, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının yapılabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol yapılmasına yönelik yetki verilmesi talebi, meclis üyelerince görüşülerek kabul edildi. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi, Tanıtım ve Turizm Daire Başkanı Gürcan Senem, “Bilindiği gibi Cami-i Kebir’imizin hemen kıble tarafında, Selçuklu dönemine ait bir medrese olduğu ve yine aynı şekilde camimizin Melik Mehmet Gazi döneminde yaptırıldığıyla ilgili bilgilere ulaşılmıştı ama eser günümüze ulaşamamış. Bizim yaptığımız çalışmalarda 1960'lı yıllara kadar aslında bu medresenin izlerine rastlanıyor, mekanları kullanılıyor.
Yerel
Yayınlanma: 14 Mart 2026 - 13:32
Kent Tarihi Daire Başkanı Gürcan Senem: Anadolu Selçuklu dönemine ait en eski medrese olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz
Kayseri’de kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen medrese kalıntılarının ortaya çıkmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi, Tanıtım ve Turizm Daire Başkanı Gürcan Senem, “Biz, Melik Mehmet Gazi'nin 1143 yılında vefat ettiğini biliyoruz" dedi.
Yerel
14 Mart 2026 - 13:32










