Dünya, insanlık tarihinin en korkunç katliamlarından birinin 1992 yılında yaşandığı Karabağ katliamlarının ve 30 yıllık mücadelenin canlı şahitlerinden Azerbaycan Milli Ordusundan İlk Kadın Komutanı, Karabag gazisi Aida Shirinova Ey Türkoğlu Kalk ayağa saygı duyak başımızın üstündeki dalgalanan o bayrağa şiiri ile Tek Millet İki Devlet konusundaki duygularını dile getirdi.
Ruhunu Savaşa adamış komutan Biz Turan’ı Kuracağız şiirini söylemekle herkesi daha da duygulandırdı.
Milli Mücadelemizin Kara fatması, Aziziye tabyalarının nene hatunu vatan sevgisiyle vücut bulmuş bir Türk kadını, Karabağ gazisi, Karabağ askeri tarihine bir kadın savaşçı olarak adını yazdıran İlk kadın Komutan Aida Shirinova,
Kanlı savaş alanlarından şehitleri toplayıp ailelerine teslim eden, birçok savaşın canlı tanığı olarak hayatını kaybedenlerin acı hatıralarını ve acımasız savaşın tüm gerçeklerini 3. Uluslararası Develi-Âşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresinin ikinci gününde Develi Mustafa Aksu Kültür Merkezinde anlattı.
Aida Shirinova, Bizim Düşmanlarımız gösterdi ki, İnsan göğdeki ay gibidir görünmeyen tarafı da var. Biz Hocalı katliamında komşularımızın, evimizde misafir ettiğimiz insanların görünmeyen yüzünü de gördük diyerek yaşadıklarını anlattı. 44 günlük Karabağ savaşında dünya Türklerinin, özellikle de kardeş Türkiye’nin maddi, manevi desteğini dile getirerek teşekkürlerini ifade etti.
Nezir Ötegen











