İncesu Belediyesi İncesu Meydanında bulunan tarihi konakların restorasyon çalışmalarını Kültür Bakanlığının da desteğiyle tamamladı.
2015 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamladığını belirten İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, “İncesu Belediyesi tarihi kentler Birliği üyesi bir belediyededir. Bu kapsamda eski beş mahallemizde 1. derecede arkeolojik sit alanı 5 mahallemizde 140 tane tescilli yapımız var. Bu iki yapının şu anda restorasyon çalışmalarını yaptık ayrıca 70 tane İncesu’da bulunan eski evlerin restorasyon çalışmalarını yapmaktayız bu evlerin toplam maliyeti yaklaşık 12 milyon TL tutacaktır. Bunları bakanlığımızın desteği ile yapmaktayız bu konuda kültür bakanlığımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Bu 140 tescilli evimizin restorasyon çalışmaları tamamlandı mı eski İncesu’yum ilk halini vatandaşlarımız daha iyi net görecektir” dedi.
Tarihi konakların restorasyon çalışmaları bittikten sonra bu konakların sahipleri eskileri yad etmek için restorasyon çalışmaları tamamlanan evlerini gezdi. Ev sahiplerinin duygusal anlar yaşadı.
Mehmet-Ayşe çifti, restorasyon çalışmaları biten evlerini gezerken TRTHaber mikrofonlarına yaptıkları açıklamada, “Bakım yönünden bir fark olabilir ama hiçbir değişiklik yok. Burada benim 25 senem geçti . 91 yılında satın aldık burayı belediyemize teşekkür ederiz burayı güzel bir şekilde restorasyon yaptı. Tabii yapılan şey her zaman için iyidir” dedi.
Ayşe hanım ise, “Burası oradan daha iyiydi rahattı. Burayı çok severdim ben en acı hatıra mı da burada yaşadım. Oğlum vefat etti acı tatlı her şeyimizi burada paylaştık. 27 sene oturdum içerisinde memnun kaldım böyle olduğuna. Yıkılmadığını sevindim belediyemize teşekkür ederim” diye konuştu.
İncesu’da en eski yapıya sahip olan Mehmet Bayan’da, “İncesu tarihi bir kenttir. İncesu tarihi ile çok eskilere dayanmaktadır. İncesu bütün kazalar içerisinde en eski bir kazadır. Hiçbir yerde olmayan tarihi eser İncesu’da mevcuttur. Bu tarihi eserler İncesu Belediyesi tarafından hepsi de tekrar restore edilmiştir. İncesu’da Kervansaray, han, hamam cami ve evler olmak üzere buna benzer tarihi eserler hep onarılmıştır” dedi.
İncesu Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Faruk Ünsal ise, “Belediyemizin tarihi dükkanları Aras olarak Esnaf ve Sanatkarlar odamıza kazandırdığı için teşekkür ederiz. Burada 34 tane dükkan atıl durumdaydı. Atıl durumdan kurtararak tekrar esnaflarımıza sundu” dedi.